torstai 11. elokuuta 2011

Peikonlehtiasiaa

Vuosi sitten toukokuussa pelastin työpaikan muuton yhteydestä pari pistokasta peikonlehteä (sen kukkaruukkuna oli roskis, ai että kun näytti mun silmään nätiltä...). Noh,  tarinaa kuvan kera löytyy täältä.

Lopulta noin vuosi sitten (syyskuussa) laitoin kaksi pistokasta multaan ja kiva siitä on tullut. Annoin äidillekin yhden ja sekin on lähtenyt kivasti kasvamaan. Kuten näkyy, toisesta pistokkaasta on generoitunut jo kolme lehteä lisää! Toisesta ei ole kasvanut yhtään (vielä) mutta elinvoimainen on sekin.


Nyt muuten pyyhkii ihan kivasti, mutta mikä ihme on kasvamassa tuossa vasemmalla puolella? Uusi lehti ei kasva noin. Tässä lähikuva:


(taustalla näkyy tyttären pääsiäisenä askartelema keltainen kimallemuna, en keksinyt sille paikkaa, joten lykkäsin sen multaan ja hyvin on siellä loistanut...)

6 kommenttia:

 1. Se on törö. Ilmiselvä törö.

  VastaaPoista
 2. Uloke..?? Ehkäpä jonkinlainen ilmajuuri. :O

  Itselläni on joskus dinosaurusten aikaan ollut peikonlehti, mutta en muista sen ulokkeista tai ulokkettomuudesta yhtikäs mitään.

  VastaaPoista
 3. ILMAJUURI (vähän niin kun ILMAVEIVI). Sese on nytten tässäkin. Netti kertoo:

  "Peikonlehden (Monstera deliciosa) varresta kasvavat pitkät, ruskeat piiskat ovat kasvin ilmajuuria. Nuorella kasvilla niitä ei vielä ole. Kun kasvi kasvaa kokoa, alkavat ilmajuuretkin kehittyä.
  Luonnossa peikonlehti on liaani, joka kiipeää köynnöstävän vartensa avulla puita pitkin. Ilmajuuret kiinnittyvät tiukasti puiden kaarnan rosoiseen pintaan.
  Ruukkukasvina kasvatetulle peikonlehdelle ilmajuurista ei ole hyötyä, sillä kasvi tulee toimeen ruukussa olevilla juurillaan. Ne ovat kuitenkin kasville ominaisia. Niiden leikkaaminen saattaa keskittää kasvin elintoiminnot uusien ilmajuurten kasvattamiseen, lehtien kustannuksella. Ilmajuuria voi yrittää ohjata kohti multaa, jossa ne alkavat kasvaa normaalien juurten tavoin"

  TOI ON RUMA, JUURIKIN KUTEN EVE SANOI: TÖRÖ. Eikä sitä saa leikana *snif*

  VastaaPoista
 4. Sen voi tuunata!! Kaiken voi tuunata!

  Kimalleliima vois olla kova.

  (Sori, mä hekottelen täällä ihan itekseni, vaikka on kyseessä vakava paikka.)

  VastaaPoista
 5. no toki toki, mites se sanonta meneekään kun ei voi piilottaa niin pitää korostaa ;D mätsäis tohon kimallemunaankin kivasti, jos siihen pistäis jotain glitteriä. kaiken lisks mulla olis sellainen miniatyyridiskopallo, sehän vois olla tossa kiva?

  VastaaPoista

Kiva kun jätät viestiä!