keskiviikko 4. tammikuuta 2012

Mettäpöyröö

Missään murteessa ei ole niin paljoa ihmeellisiä sanoja kun pohojanmaan murteessa. Itsellänihän on ollut ilo ja kunnia tutustua kyseiseen murteeseen ihan päivittäin ja lähikontaktissa, muinoin rakastuin tulisesti etelä-pohojalaaseen. Varsinkin suhteen alkuaikoina oli välillä paljasjalkaiselle tamperelaiselle sulhon puhe yhtä hepreaa, mutta ne sanat ja sanonnat hiljalleen ovat menneet myös mun systeemiin. tamperelaisenahan mulla ei ollut heittää kehiin kun "pipa", rotvallirreuna" ja "morjens".

Yksi sanoista silloin aikoinaan oli "mettäpöyröö" mitä en ollenkaan ymmärtänyt, mutta oli ilmeisen selvää kaikille muille (pohjalaisille). Käännettynä suurin piirtein näin: ihan metsästä repästy junttero. Nyt olen vatsa kippurassa nauranut tälle yhdelle sarjakuvalle, Pöyrööt. Niin paras, lisää tietoa täältä.
2 kommenttia:

 1. Hyvät naurut tuolla sai=D Onhan teillä onneks nysse ja mustamakkara,mitäs mieltä pohojalaanen on muuten paikallisesta herkustanne? Jänniä nuo murteet,kaveri kertoi tuttavastaan joka oli suureen ääneen päivitellyt että olen minä melkonen horo,kaveri oli sitä ihmetellyt,tarkoittaa kuulema huonomuistista,en nyt kyllä muista missäpäin suomea,mutta ainakaan täällä meilläpäin tuommosta ei kannata suureen ääneen mainostaa=D

  VastaaPoista
 2. :D :D

  Juurikin näin! Toi horo on hyvä esimerkki, miten joku sana on toisaalla IHAN eri kun taas jossain muualla :)

  Ihmetykseni oli suuri kun mies kertoi, että ainakin heidän kunnassaan on koulussa ala-asteelta lähtien tarjottu mustaamakkaraa! Se on kans jännä juttu; melki kaikki tamperelaiset vetää sitä ihan himoonsa ja pienestä pitäen siitä tykätty, mutta moni esim. kehä kolmosen sisäpuolella (turusta puhumattakaan!) ei voi sitä sietää!

  Niin joo nysse! Ja tietty Raipe :D

  VastaaPoista

Kiva kun jätät viestiä!