torstai 14. lokakuuta 2010

Maalaisleipä

Aviomies pääsi todellisesti yllättämään minut tällä viikolla. Tulin töistä/asioilta myöhään kotiin ja heti eteisessä nenä havaitsi jotain uutta tuoksua. Se oli LEIPONUT! Eikä ihan mitä tahansa vaan jumalaisen hyvää saaristolaisleipää, siis sitä makeaa, tummaa limppua, jota ei ihmislapsi pysty vastustamaan...Siinä sitten yllätyksestä toivuttuani hiihdin keittiöön ja limpun kimppuun!
Tätä suosittelen L-Ä-M-P-I-M-Ä-S-T-I kaikille, ihana syksyinen leipomus. Ja sokerina pohjalla: kuulemma tosi helppo! Ei muuta kun aineet sekaisin ja uuniin. Tässä kuva ohjeen kera, nyt kaljamaltaita ostamaan!
Saaristolaisleipä / Nauvon limppu
1L piimää
75g hiivaa
3dl siirappia
1rkl suolaa
3dl kaljamaltaita
3dl vehnäleseitä
3dl ruisjauhoja
10dl vehnäjauhoja
(voiteluun 2rkl siirappia, 1dl vettä)
Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon hiiva, siirappi, suola, maltaat, leseet ruisjauhot sekä vehnäjauhot.
Voitele voilla / margariinilla kaksi kahden litran vuokaa ja jaa taikina vuokiin. Anna taikinan nousta vuoissaan huoneenlämmössä 1 tunti.
Paista leipää uunin alimmalla tasolla 175 ateessa 1h 15 min.
(Kun leivät ovat kypsyneet puoli tuntia, valele siirappivedellä - ei pakollinen)
Kumoa kypsät leivät ritilälle liinan alle jäähtymään. Syö! tai/ja pakkaa folioon/muovipussiin.
Ohjeessa sanotaan, että leivät ovat parhaimmillaan parin kolmen päivän päästä. Mutta kyllä oli hyvää ihan tuoreeltaan!
Nam*

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun jätät viestiä!