tiistai 7. toukokuuta 2013

Kivihommasta ja sen vierestä
Päivät kuluu töissä, illat pihahommissa. Yhdeksältä tulee nukkumatti ja tainnuttaa nuijanukutuksella. Talossa sisällä paikat repsottaa kun kaikki vapaa-aika ollaan ja kivitetään sokkelia. Tai tehdään muuta kivihommaa. Kun suljen silmäni, nään kiviä (sama efekti tapahtuu muuten syksyisin suppilometsällä). On pyöreitä, pitkulaisia, teräväreunaisia, röpyliäisiä, kauniin harmaita, ei niin nättiä punertavaa, on ihmeellsen valkoisia ja kaikkea siltä väliltä. Ei kerkee askarteleen eikä kutomaan -  ei sillä, että se nyt huvittaiskaan yhtään. 

Olen monta kertaa tämän raadannan ohella miettinyt, että mikä saa ihmisen asumaan kerrostalossa. Että mitä siellä sitten iltaisin työpäivän jälkeen tehdään? Ehkä on enemmän aikaa ja mahdollisuutta kulkea kulttuuritapahtumissa ja muissa kaupungin riennoissa, shoppailiskohan sitä enemmän...? Että miksi toinen nauttii tälläisestä helvetillisestä työnteosta (kun yhden paikan saa valmiiksi niin toisesta täytyy aloittaa) ja toinen saa nauttia elämästä muulla tavoin. Enkä todellakaan väitä, että se raataja olisi jotenkin parempi ihminen kuin se, joka ottaa rennommin. Tai mistä minä tiedän, miten rentoa on kerrostaloasujan elo? Viimeksi kun asuin kerrostalossa, se oli Tampereen keskustassa opiskeluaikojen bilehuoneistossa ja siitä oli rentous kaukana - painettiin bileistä toisiin tukka putkella. 

Ehkä tää nyt vaan jotenkin mun tapauksessa korostuu, sen vuoksi että vuosi rakennettiiin kuin heikkopäiset - talvi otettiin rennommin ja nyt taas kesän tullen alkaa tämä pihahomma, mikä sinänsä on ihan luonnollinen jatkumo. Enkä siis halua valittaa - olen onnellinen talostani ja pihastani ja tykään siellä puuhailla (= raataa)! On vaan niin pirusti nyt olevinaan hommaa ja kun täytyy tää päiväduunikin hoitaa.  

Voisin jatkaa tätä rönsyilevää vuodatusta tässä vielä palstatolkulla, mutta jotenkin mulla on sellainen kutina, että harva jaksoi lukea edes tänne asti, joten jätän vuodattamatta ja jupisen täällä itsekseni.

Työniloa meille! Ollaan sitten sisällä, pihalla, töissä, lomalla, kulttuurielämyksessä, baarissa tai navetassa. 


PS. Ikkunoitakin aloin pesemään. Sain pestyä 4/24 ja mietin, ettei tässä oo mitään järkeä - siitepölykausi tulossa. Olin sen rupeaman jälkeen muuten niin katki, että tuli otettua kahden tunnin tupsluurit... 

Pps. Olen myös miettinyt niitä ihmisiä, jotka asuvat omakotitalossa JA joilla on myös kesämökki - how insane is that?!
14 kommenttia:

 1. Ootte kyllä muutaman kiven tosiaan kantaneet, että ei ihme jos silmissä vilisee. Itsekin monesti mietin, että mitä ihmettä sitä kerrostaloaikaan tuli iltaisin tehtyä. Taisin juosta jumpilla ja sen jälkeen katella telkkua. En edes käsitöitä tehnyt. Ajat ovat muuttuneet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan sama! Siis, että juhlin, jumppasin ja opiskelin. Tein vähän töitä, mutta käsitöitä en OLLENKAAN :) Ajat on niin muuttunueet. Ja en kyllä valita - pihahommat on kivoja, niissä kun näkee kättensä jäljet heti... Ja toi kuva on vain pisara meressä, mun hommaa.. Mies se on muuraillut (ja tuskaillut) noista kivistä sellaisia altaita ulkooven molemmin puolin. On niin keskeneräisen näköinen setti se, etten ees viittinyt pistää kuvaa :)

   Poista
 2. Mä niiiiiiiin tiedän!! Meillä ihan sama tilanne ja kaivinkonetta odotetaan möyhentämään pihaa muutaman viikon sisällä. Sen jälkeen mua ei varmaan sisällä näekään. Toki jo nyt on tilanne, että ulkona tulee vietettyä kiitettävästi aikaa - pitää meinaan maalailla ikkunanpuitteita ja kuistin kaiteita sekä käsitellä terassia. Enkä valita! Ihanaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voih... ikkunanpuitteet. Meillä vielä ne osin maalaaamatta! Lisäksi pitäisi tehdä etuoven rappuset, jotka mitä luultavammin valamme betonista. Onneks kylvettiin viime kesänä nurtsi koko pihaan (tasainen tontti), joten ei ole mikään kiire istuttaa puskia. En kestäis jos joutuisin miettimään jotain kaivinkonehommaa :) Betoniautossa on tarpeeksi kestämistä ;) TSEMPPIÄ MEILLE!

   Poista
 3. Mut toi on hieno! Mäkin tahtoisin tolla lailla kivittää sokkelia (:D) mut kysymys: mitä teillä on noiden kivien alla, ettei sieltä puske horsmaa kohta joka kiven kolosta? Me on asuttu omakotitalossa maalla kohta 7 vuotta, ja minäkin mietin, mitä ihmettä me teimme, kun kerrostaloasunnossa lapsia oli 0 tai 1 (nyt 3) ja neliöitä tosi vähän, ei pihaa, ei remontteja jne. Oon lukenut sun blogia muutaman kuukauden. Ihastuin sun kortteihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muija, ensinnäkin kiva että olet täällä :)
   Ja sokkelin kivetyksen (ei helkkari, oon nauranu tolle kohta kaks päiväää!) alla on kaksinkertainen peitekangas, ettei horsma puske läpi!
   Ihminen on kyllä jonkun sortin kone, koska niin hyvin se sopeutuu muuttuviin elämäntilanteisiin!

   Poista
 4. Tiedän tunteen, samoja ajatuksia olen minäkin pohtinut! Erityisesti eilen, kun mies ilmoitti tilanneensa meidän pihalle kaivinkoneen. Lähtee kuulemma kivet ja kannot ja puolet pihaa käännetään mullokselle. Ja joskus siinä tilalla pitäisi sitten olla nurmikkoa... Minusta tämä kuulostaa hieman sellaiselta koko kesän projektilta. Mutta totta se on, että oikein sormet syyhyää, kun on koko talven viettänyt sisällä. Pakko päästä tekemään jotain! Kerrostaloasuminen olisi pahin painajaiseni. :/ Mutta onneksi on niitäkin ihmiä, joita sellainen elämäntapa viehättää. Ei meillä muuten olisi tilaa asua! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aaargh, kaivinkone :) kyllähän siinä varmaan koko kesä menee, ja "hedelmästä" pääsette nauttimaan vasta tulevina kesinä ! Mutta on se ihanaa suunnitella ja toteuttaakin! Tilasin muuten kasveja netistä, saas nähdä !

   Poista
 5. Ihminen on kyllä melkoinen siinä, että saattaa painaa hurjana silloin kun pitää, mutta sitten jälkikäteen miettiä, miten ihmeessä pystyi siihen;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedätkö Hyvä Mieli, JUURI noin ajattelen meidän 14kk kestäneestä raxaprojektista NYT :)

   Poista
 6. Pakko piristää sua meidän tarinalla eli: Syksyllä 2004 alettiin raksata ok-taloa (tyttö silloin 2v.) ja juhannuksena 2005 muutettiin. Seuraavana kesänä vasta tehtiin piha ja jatkuvasti oon laajentanut kukkapenkkejä & lisännyt marjapuskia ja viime keväänä hommasin kasvihuoneenkin...
  Mutta siis 2007 loppukesästä piti vaihtaa isompi vene, mut se vene vaihtuikin kesämökkiin - saarella! Osa tontista siellä on luonnon armoilla, mut isohko etupiha on hoidettu. Toinen lapsemme syntyi loppuvuonna 2008 ja tämä vilkas pikku-ukko on siirtänyt meidän yhtä projektia eli uusittiin jo uuden saunamökin raksaluvat... Josko tänä kesänä päästäis lopulta aloittamaan - sit kun on mökin katto uusittu ja mökki maalattu.
  Mutta siis kesäisin kotipihaa hoidetaan arki-illoin ja mökkllä häärätään viikonloppuisin. Eipähän tarvi ressata onko koti/mökki villakoirien vallassa vai ei, kun sisällä ei ehdi paljoa olla :D
  Niin, että nälkä kasvaa syödessä vai miten se meni ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. OHHOH riihelmi :) Siellä on kyllä ollut sutinaa ja on varmaan jatkossakin. Kiitos kun laitoit viestiä ja TSEMPPIÄ hommiin :D
   Naurattaa toi veneen vaihtuminen mökkiin ja saareen, ostitteko sitten halvemman soutuveneen, että pääsee maalle :) ?

   Poista
  2. Pakko vielä kuitata, että mökkikaupassa tuli 2 soutuvenettä ja yks pieni perämoottori; kaikki lähti myyntiin ja tilalle hankittiin uusi vene perusteena: ei voi lasten kanssa olla niin kiikkerä soutuvene ja uusi "siistimpi" pikkumoottori, kun sen täytyy olla autonperässä kaiken muun kaman lisäksi kun rantaan ei uskalla jättää...
   MUTTA se nälkä; edelliskesänä mökkirantaan isäntä parkkeeras myös samanlaisen ht-veneen, joka lähti aikanaan myyntiin. Ja vielä väitetään, et naiset on vaikeita, mutta miehet ne vasta onkin... ;)

   Poista
  3. Siis kyllähän tuohon on hyvä vielä HT-vene ottaa lisäksi :)
   Kuulostaa hyvältä :D

   Poista

Kiva kun jätät viestiä!