lauantai 18. toukokuuta 2013

Lukemisesta...

Olen aina lukenut paljon. Paitsi parin viime vuoden aikana... Lieneekö syynä tämä rakentaminen - varmaan. Osa"syyksi" pistän myös tämän blogistanian, luen niin paljon ihania blogeja, että se on ehkä syönyt tätä kirjaharrastusta. Ei silti, muut blogit on mun henkireikä, enkä vaihtaisi niiden lukemista ikinä pois! 

Olen noin 10 vuotiaasta asti lukenut säännöllisesti, alkuun oli jotain heppakirjoja (Jalon sisarusten kirjoittamia), Neiti Etsiviä, Catharine Coocksonin hieman jo romanttisempia kirjoja, paljon myös Agatha Christietä yms. Noin 14 vuotiaana hurahdin Marilyn Monroehen ja haalin kaikki mahdolliset elämäkerrat... Parikymppisenä haksahdin Venäjän viimeiseen tsaariperheeseen ja hankin niistäkin paljon kirjallisuutta ja lopulta kävinkin Pietarissa pariinkin otteeseen - ihan pääkallopaikoilla. Mulla on ollut vahva Raija Orasen kausi ja täytyy sanoa, että niistä kirjoista olen todella nauttinut. Ihan mieletön historiatietämys tulee kuin vahingossa, mukaansa tempaavien tarinoiden lomassa. Niiden kautta olen oppinut eniten esim. Suomen sisälllissodasta (Maan aamu -trilogia) sekä paljon myös Venäjän vallankumouksesta (Palladium -trilogia) sekä myös Suomen meinigistä 60-luvulta 90-luvulle (Puhtaat valkeat lakanat). Em. kirjaa rakastan, luen sen about kahden vuoden välein. 

Mulla on kirjahylly ihan piukassa nytkin, onneksi sitä voi kasvattaa tarpeen mukaan. Viime vuosina olen haalinut paljon kirjoja kirppareilta, siellä saa edullisia kirjoja tosi sopuhintaan. Varsinkin, jos makuskaala on niin laaja kun mulla on, kaikenlaista löytyy! Mun mielestä on aina ollut kivempaa omistaa se kirja kun lainata se kirjastosta. Vaikka Kontissa on jotkut esineet hinnoiteltu pilviin, kirjat siellä (ainakin Tampereen Kontissa) ovat edullisia ja erittäin hyvin järkätty! Sieltä löytyy helposti, jos jotain tiettyä hakee.

Nyt kuitenkin jo pidemmän aikaa olen haikaillut parista teoksesta ja nyt ne ostin (= tilasin netistä). Pohjois-Korea on ollut mielestäni äärimmäisen kiinnostava aihe / alue ja SULJETTU MAA on osoittautunut olevan vallan mielenkiintoinen teos. Se on minulla nyt puolivälissä ja suosittelen kyllä lukemiseksi kaikille, joita vaan tämä aihe kiinnostaa!

Toinen hankintani on elämäkerta ihanasta ja jotenkin salaperäisestä Carolasta - 60 -luvulla loiston päiviään viettäneestä tähdestä, joka koki kuitenkin traagisen lopun sairastuessaan Alzhaimerin tautiin 45 vuoden iässä. Olen myös kuunnellut paljon Carolan musiikkia ja hän on toden teolla jättänyt vaikutuksen.


SULJETTU MAA - Barbara Demick
Jos vilkaiser satelliittien Kaukoidästä ottamia yökuvia, huomaat hämmästykseksesi suuren alueen, jossa ei näy valoja lainkaan. Pimeä alue on Korean demokraattinen kansantasavalta eli Pohjois-Korea. 
Tuon salaperäisen mustan alueen vieressä säkenöivät hyvinvoivana Etelä-Korea, Japani ja kehittyvä Kiina. Mainostaulut, autojen ajovalot, katulamput ja pikaruokaketjujen neonvalot näkyvät satojen kilometrien korkeuteen piskuisina pilkkuina, jotka merkitsevät sitä, että ihmiset täyttävät tehtäväänsä 2000-lukulaisina energiankuluttajina. Keskellä valtamerta on lähes Englannin kokoinen pimeä alue. On häkellyttävää, että 23-miljoonainen kansakunta voi olla meille yhtä vieras kuin valtameren pohja. Pohjois-Korea on yksinkertaisesti musta aukko. 

- Ote kirjasta Suljettu Maa

CAROLA: Sydämeen jäi soimaan blues
Tuija Wuori-Tabermann
Kuka Carola oikeastaan oli? Salaperäisen, tumman äänen takaa löytyi ristiriitojen nainen. Aatelistyttö ja luonnonlapsi. Ujo ja arka, mutta samalla räväkkä ja rohkea. Carola Christina Standertskjöld ei ollut tavallinen suomalainen iskelmälaulaja. Hän oli poikkeusyksilö, jolla oli karismaa. Carolan laulu kosketti oikeasti, häntä oli pakko kuunnella. 

- Ote kirjasta Carola: Sydämeen jäi soimaan blues


4 kommenttia:

 1. jalojen kirjat oli kyllä huippuja! Mun suosikkeja historiallisista on Kaari Utriot. Lukeminen on ihanaa, nykyään vaan ei muka ole ikinä aikaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukeminen on ihanaa, mutta näin tuoreina omakotitaloasujina niin harvinaista herkkua :) Tosin nyt olen lukenut tosi paljon näitä yllä olevia. Oon ottanu "vähän lomaa" pihahommista kun meinas pinna kärähtää :)

   Poista
 2. Heh, meil on sama lukemishistoria coocksoniin asti. Ja lisäksi luin anna-sarjaa, kun mummi keräs sen mulle. Sit alko historiallinen kausi eli kaikki kaari utriot! Ja jotain muutakin keskiaikaista. Untinen-auelin maan lapset-sarja on vieläkin ihan huippu :) Aina on paljon tullu luettua, paitsi just viime vuosina. ne lapset.. ja blogit :) ja mäkin tykkään ennemmin omistaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisköhän mun lähtee tohon Utrio -hommaan! Kaikki sitä niin kehuu :)
   Huippua viikonloppua Teijis!

   Poista

Kiva kun jätät viestiä!